WINTER 2015NIEUWSBRIEF

United for Human Rights (Verenigd voor Mensenrechten)
ZORGEN VOOR HERVORMINGEN BIJ HET COLOM­BI­AANSE LEGER EN HET “VERTROUWEN IN HET DOEL” HERSTELLEN

Nieuw besef
Soldaten van het Colombiaanse leger krijgen nieuwe inzichten met het lezen van Het Verhaal over Mensenrechten van United for Human Rights.

Al meer dan 50 jaar wordt Colombia verscheurd door interne gewapende conflicten en strijdt het Nationale Leger samen met paramilitaire groeperingen tegen linkse guerrilla’s. Tijdens dit bloederige conflict hebben zich ernstige schendingen van de mensenrechten voorgedaan.

In 2008 kwam er een groot schandaal aan het licht over “vals bewijs” (een test die iets ontdekt dat niet bestaat). Dit betrof een aantal moorden waarbij het leger arme en zwakzinnige burgers kleedde als rebellen, hen om het leven bracht om het aantal slachtoffers onder de rebellen op te krikken om op die manier promoties en andere beloningen in de wacht te slepen.

lees meer >>

WERELDPROGRAMMA VOOR ONDERWIJS IN MENSENRECHTEN
Fase 2 » Veiligheidstroepen

Verenigd voor Mensenrechten leverde in de provincie Madhya Pradesh in India, samenvallend met Fase 2 van het Internationale Programma voor Mensenrechten­onderwijs van de VN, aan meer dan 10.000 politieagenten in opleiding een training over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

Op 10 december 2004 werden door de Algemene Vergadering van de VN aan het eind van het VN Decennium voor Mensenrechten­onderwijs, de 3 fasen van het Internationale Programma voor Mensenrechten aangekondigd, om de implementatie van Mensenrechten­onderwijs in alle sectoren van de samenleving te stimuleren.

Fase 1 (2005–2009) richtte zich op mensenrechtenonderwijs in lagere en middelbare scholen.

Fase 2 (2010–2014) ging om het integreren van mensenrechten­onderwijs in het hoger onderwijs en trainings­programma’s voor docenten en opleiders, ambtenaren, de wetgevende macht en het leger.

Fase 3 (2015–2019) zal zich richten op mediaprofessionals en journalisten, met de nadruk op training en onderwijs over gelijkheid en discriminatie. Het programma heeft als doel om geweld en het denken in stereotypen te bestrijden, en respect en tolerantie voor diversiteit te bevorderen door interculturele en interreligieuze dialoogvoering en sociale integratie.

lees meer >>

Mensenrechten in actie
VAN BETROKKENHEID TOT BEVLOGENHEID

Vanwege de ernstige schendingen van mensenrechten door veiligheidstroepen in Colombia, wordt het Breng Mensenrechten tot Leven curriculum van Verenigd voor Mensenrechten overal ter wereld op scholen onderwezen.

“[MIJN STUDENTEN] ZIJN NOBELER EN KRIJGEN MEER INTERESSE IN DE WERELD OM HEN HEEN EN ZE ACCEPTEREN GEEN ONRECHTVAARDIGHEID MEER TEGEN ANDEREN.”

–  Patricia B., Professor Technologisch Instituut, Mexico
lees meer >>

INTERNATIONAAL MENSENRECHTEN­ONDERWIJS

Verenigd voor Mensenrechten en haar jongerenafdeling Youth for Human Rights (Jongeren voor Mensenrechten) International, werken in diverse landen over de hele wereld samen met nationale organisaties om mensenrechtenonderwijs en trainingsprogramma’s te ontwikkelen en te implementeren. Dit gebeurt onder meer in:


Ethiopië Ethiopische Mensenrechten­commissie

Kameroen Nationaal Comité voor Mensen­rechten en Vrijheden

Mongolië Nationaal Mensenrechten­comité van Mongolië


DATA
Mensenrechtenagenda in 2015

20 februari: Dag van de sociale rechtvaardigheid

1 maart: Anti-discriminatie dag

21 maart: Internationale dag tegen racisme en discriminatie

6 april: Internationale sportdag voor ontwikkeling en vrede

20 juni: Internationale dag van de vluchteling

30 juli: Internationale dag tegen mensenhandel

21 september: Internationale dag van de vrede

16 november: Internationale dag van tolerantie

10 december: Internationale dag van de rechten van de mens



HOOGTEPUNTEN IN MENSENRECHTEN­ONDERWIJS

  • 1995–2004: Verenigde Naties decennium voor mensenrechtenonderwijs.

  • 2005–2009: Fase 1 van het Internationale Programma voor Mensenrechtenonderwijs van de VN richt zich op mensenrechtenonderwijs in lagere en middelbare scholen.

  • 2010–2014: Fase 2 richt zich op mensenrechtenonderwijs in het hoger onderwijs en trainings­programma’s voor docenten en opleiders, ambtenaren, de wetgevende macht en het leger.

  • Februari 2012: De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties neemt de VN Verklaring over Mensenrechtenonderwijs en Training aan met het doel om “een universele mensenrechtencultuur te ontwikkelen waarin iedereen zich bewust is van zijn eigen rechten en verantwoordelijk­heden ten aanzien van de rechten van anderen”.
  • Begin 2015: VN Lidstaten rapporteren aan de Hoge Commissaris van de Mensenrechten over hun implementatie van Fase 2.

  • 2015: Het Kantoor van de Hoge Commissaris van de Mensenrechten verzorgt het internationale rapport aan de VN Mensenrechtenraad.

  • 2015-19: Fase 3 van het internationale programma richt zich op mediaprofessionals en journalisten, met de nadruk op trainingen en onderwijs over gelijkheid en discriminatie.

HELP MEE OM MENSENRECHTEN EEN REALITEIT TE MAKEN

Door lid te worden van United for Human Rights (Verenigd voor Mensenrechten), doe je mee aan deze internationale mensenrechtenbeweging. United for Human Rights (UHR) helpt mensen, leraren, organisaties en overheidsinstellingen over de hele wereld om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens beter bekend te maken.

DOWNLOAD »
DOWNLOADEN