RADIO GEEFT INDIASE JEUGD KRACHT OM SOCIALE VERANDERINGEN TEWEEG TE BRENGEN
Indiase jongeren leren hun mensenrechten door innovatieve online radioprogramma’s. Dat leren ze niet als luisteraars, maar als producenten van content. Zo maken ze hun stem hoorbaar en delen die met de wereld.
Radio is het meest toegankelijke medium in de wereld, zelfs onder kansarme groeperingen. Omdat twee op de vijf mensen in de minst ontwikkelde landen analfabeet zijn, biedt radio een efficiënt platform voor mensenrechtenonderwijs aan degenen die er het meeste behoefte aan hebben. En als de huidige trends aanhouden, zullen het jongeren zijn die de leerkrachten zullen zijn.
UNESCO, pleitte op Wereld Radiodag 2015 voor radio door en voor jeugd. “Radio is het medium voor de toekomst. Het heeft de plicht om jongeren erbij te betrekken, niet alleen als luisteraars maar ook als actieve producenten en makers van content.”
Innovatieve leerkrachten en ngo’s gaven gehoor aan deze oproep en gaven de microfoon uit handen. Ze gaven jongeren de kans om hun eigen radioprogramma’s te schrijven en te produceren.
Aruna Gali, humanitair en uitgever via digitale media in India, ontwikkelde “School Radio”, een radiostation door jongeren en voor jongeren.
“Het geeft ze de kans om hun vaardigheden, kennis en creativiteit aan de wereld te tonen”, zegt Gali. Zij constateerde dat een dergelijke empowerment van jongeren een natuurlijk partnerschap vormde met mensenrechtenonderwijs. Ze gebruikt haar platform om de 30 artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan scholen en universiteiten in de staat Andhra Pradesh te geven.
“Kinderen begrijpen hun rechten en hun verantwoordelijkheden en creëren een betere wereld.”
Leerlingen ontwikkelen zelf hun content. Ze geeft hen Wat zijn Mensenrechten? boekjes en zij maken mensenrechten talkshows en programma’s. Zij bespreken reële thema’s zoals onderwijs, milieu, kinderrechten en gelijkheid tussen mannen en vrouwen en ze stellen werkbare oplossingen voor.
“In het proces van het produceren van radioprogramma’s, wordt de jeugd zich bewuster van sociale vraagstukken en worden ze verantwoordelijke burgers”, aldus Gali. Het programma draait al in 20 scholen en universiteiten in acht steden van Andhra Pradesh. “Dit is nog maar het begin”, belooft ze. “Kinderen begrijpen hun rechten en hun verantwoordelijkheden en creëren een betere wereld.”
FEITEN
DE VRIJHEID VAN DE RADIO
Hier zie je hoe ver de macht van de radio reikt in het bereiken van een groter bewustzijn van en meer onderwijs in mensenrechten.
51.000
RADIOSTATIONS
zijn er wereldwijd actief.
MEER DAN 1/2
VAN DE WERELD
luistert elke dag naar de radio.
75%
VAN DE HUISHOUDENS
in ontwikkelingslanden hebben toegang tot de radio.
1/5
VAN DE JONGE VOLWASSENEN
luistert naar het radionieuws en er is 25% meer kans dat ze naar de radio online zullen luisteren.
2850%
TOENAME
van inkomsten uit online radio in 10 jaar.
DONEER
Door lid te worden van Verenigd voor de Mensenrechten (United for Human Rights), doe je mee aan deze internationale mensenrechtenbeweging. Verenigd voor de Mensenrechten helpt mensen, leerkrachten, organisaties en overheidsinstellingen over de hele wereld om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens beter bekend te maken.